Crisis: de eerste stap om je fobie te stoppen

Allicht lukt het je al een langere periode om redelijk om te gaan met je fobie. En misschien voelt je fobie of angst wel heel heftig, maar nog niet heftig genoeg om er iets aan te doen. Iedereen komt vroeg of laat op het punt dat het niet meer lukt en belandt in een crisis.

Jouw kans

Ook al ervaar je deze crisis als verschrikkelijk, het is een kans. De kans om eindelijk weer terug te komen bij wie je werkelijk bent en wat werkelijk belangrijk is.
Als je midden in je crisis zit, is het erg moeilijk om te beseffen dat het een kans is, maar zodra deze periode achter je ligt (en dat gaat gebeuren!) weet je dat het goed is dat je dit hebt mogen ervaren.

Controle

Hoe sterker je fobie wordt, hoe meer je het gevoel krijgt dat je de controle over je leven kwijt bent geraakt. En elke situatie - hoe extreem ook - went. Dus ook hier wen je aan. Je leert om met je fobie te leven, je gedoogt situaties die niet kloppen en je handelt in strijd met je gevoel. Net zo lang tot het niet meer lukt en je instort.

En juist hierdoor is dit het ideale moment om je fobie voor eens en altijd achter je te laten en weer te gaan genieten van het leven.

De definitie van 'crisis'

"Een crisis is een plotselinge en gedwongen correctie van scheefgegroeide overtuigingen."
Hoe heftig jouw fobie ook is, het is niet meer dan een scheefgegroeide overtuiging. Kleine ruimtes zíjn niet levensbedreiging, maar in de overtuiging van iemand met claustrofobie voelt het wel zo aan.

Overtuigingen

Overtuigingen bepalen wat we zien en waarnemen.
Scheefgegroeide overtuigingen geven dus een scheef beeld van de werkelijkheid. Overtuigingen geven een gevoel van zekerheid. De meeste mensen zijn bang om te veranderen en houden vast aan wat ze (denken te) hebben.

Als je immers je hele leven om je fobie laat draaien, is het moeilijk om je voor te stellen dat het ook anders kan. Dus blijf je zo doorgaan. Daarom merken mensen vaak ook niet dat ze aan het scheefgroeien zijn. Het is een subtiel proces, waarbij je niet kunt of wilt zien wat er allemaal gaande is.

Noodzakelijkheid crisis

Daarom heb je soms een crisis nodig om wakker geschud te worden en geconfronteerd te worden met wat er allemaal niet klopt aan je gedragingen. Natuurlijk weten mensen met een sociale fobie dat ze hun fobie aan moeten pakken, maar vaak dringt dit pas écht goed door op het moment dat ze al een jaar hun huis niet meer uit zijn geweest en volledig instorten. Een crisis is dus nodig om oude gedragspatronen te doorbreken en daadwerkelijk iets te gaan doen.

Een crisis voorkomen

Ook al is een crisis de ideale manier om voor eens en altijd met je scheefgegroeide overtuigingen af te rekenen, voorkomen is altijd beter dan genezen.
In theorie kan een crisis dan ook voorkomen worden, maar dan moet je wél weten dat je op een crisis afstevent en dat weet haast niemand. Mensen kiezen namelijk altijd voor zekerheid.
En het nu, het bekende, hoe lastig je fobie soms ook is, lijkt meer zekerheid te geven dan een toekomst waarvoor je gedragspatronen moet doorbreken. Zelfs als je huidige situatie zeer onbevredigend is, zul je eraan vast blijven houden.

Bewustwording

Het is dus belangrijk om je bewust te worden van de dreigende crisis.
Stel je voor wat er zal gebeuren als je niets doet en gewoon zo doorgaat als je de afgelopen periode bezig bent. Als je doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.
Dus wat is het gevolg als je zo doorgaat? Het gevolg voor jou, je dierbaren, je gezondheid, je inkomen... Probeer je voor te stellen hoe het is om midden in een crisis te zitten, is dat wat je wilt?

Wat wil je wel?

Natuurlijk wil je niet in een crisis belanden.
Je wilt van je fobie en je angsten af, voordat het je leven nog meer gaat beheersen. Daarom is het van belang dat je NU iets DOET, dat je daadwerkelijk de eerste stap gaat zetten om weer in vrijheid en overvloed te kunnen leven, zonder jezelf te beperken door scheefgegroeide overtuigingen.

Vraag jezelf af wat je wél wilt, wat is voor jou belangrijk in het leven? Wat zijn je waardes, je missie, je doelen? En nog belangrijker, wat is jouw identiteit? Wie ben je, wat wil je en wat kun je doen en/of laten om daar te komen?