Verleg je focus van fobie naar vrijheid 
14 februari 2021 
in Kracht

Verleg je focus van fobie naar vrijheid 

In onze maatschappij ligt de focus voornamelijk op wat niet goed gaat. Op school kreeg je je proefwerken terug met rode strepen, niet met groene krullen. Ook later in ons leven houden we ons voornamelijk bezig met wat afwijkt van ‘het normale' en focussen we ons op fouten en ‘verbeterpunten'.
Mensen met een fobie richten zich ook vaak op de momenten waarop het ‘mis' ging, in plaats van zich te focussen op de momenten dat het wel goed ging.

Overtuigingen maken je wereld

Onze huidige samenleving is het gevolg van onze overtuigingen en onderbewuste patronen (je trekt aan waar je je aandacht op richt). Als je jouw omgeving wilt veranderen, dien je dus een andere interne focus te ontwikkelen.

Focus bewust op een betere wereld. 

Je onderbewuste focus wordt aangestuurd door je dieper liggende waarden, overtuigingen en identiteitskenmerken. Als je deze weet te veranderen, schep je een nieuwe realiteit. In de oude realiteit ben je iemand die erg beperkt wordt door zijn fobie en in de nieuwe realiteit leef je verrassend vrij.

Om deze onbewuste focus te veranderen, dien je te oefenen met bewust te focussen: 

  • focus op wat je wilt (in toekomstige situaties); 
  • focus op wat je wél wilt (in lopende of voorbije situaties); 
  • focus op wat er goed ging (en gaat). 
  • Kies voor een mooie realiteit 

Er gebeuren veel nare dingen in de wereld. Je hoeft hier niet voor weg te lopen of het te ontkennen, maar je kunt wel zelf bepalen welke informatie je tot je neemt. Als je alle kranten napluist op alle slechte dingen die in deze wereld gebeuren (oorlogen, crisis, ziektes, rampspoed), als je elke journaal uitzending wilt volgen, als je alle tijdschriften over ziektes, relatieproblemen, afvallen, ongezond voedsel, enzovoort leest, als je constant gefocust bent op de slechte eigenschappen van je partner, je collega, je baas, je kinderen, je schoonmoeder, dan zul je steeds meer van dit soort dingen aantrekken.

Verleg je focus naar leuke dingen

Hetzelfde gaat op voor je fobie. Als je dag en nacht bezig bent met de oorzaak, verhalen van lotgenoten leest en op zoek bent naar duizenden manieren om je fobie te onderdrukken, ligt de focus juist op je fobie.

Het is dus veel slimmer om lekker ontspannen naar alle leuke dingen te kijken. Lees leuke tijdschriften over goede relaties, kijk naar de positieve eigenschappen van je partner, laat het journaal voor wat het is, kijk naar lachfilms en natuurdocumentaires, ga genieten van de kinderen die op straat spelen, doe eens iets aardigs, ga een sociaal project opstarten, zoek eens een oude leuke kennis op en wees aardig voor jezelf.

Ga genieten! 

Natuurlijk bestaat jouw leven uit veel meer dan alleen je fobie. Probeer je daarom te focussen op de kleine dagelijkse dingen die wel goed gaan en waar je met volle overtuiging van kunt genieten. Een lekkere espresso na de maaltijd, de lach van een geliefde, complimenten van je werkgever, een mooie film of theaterstuk, muziek, lekker wandelen… Door de focus op dit soort zaken te leggen, zal je leven een stuk aangenamer worden. Probeer het eens!! 

Zo leer je jouw focus te verleggen

In mijn trainingen Persoonlijke Kracht en Persoonlijke Kracht Online leer met verschillende methoden om je aandacht te verleggen naar genieten, vrij zijn en wat je leuk vindt. Als je eerst nog oud trauma moet opruimen dan doe je eerst enkele sessies Personal Coaching. Dan krijg je snel meer ruimte.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burn-out, stress, sociale angst, spreekangst, angststoornis, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down