Omgaan met tegenslagen en onzekerheden 
22 maart 2021 
in Kracht

Omgaan met tegenslagen en onzekerheden 

Bij welk doel je ook hebt, of dit nu het loslaten van je fobie is of iets heel anders, is het belangrijk om van jezelf te accepteren dat je veel (on)bewuste overtuigingen hebt die je ervan weerhouden om je doelen makkelijk en natuurlijk te bereiken.

Vanaf het moment dat je je bewust wordt van de overtuigingen die je saboteren, beperken of tegenhouden, kun je de volledige verantwoordelijkheid gaan nemen voor je eigen resultaten en de eerste stappen zetten naar een leven zonder fobie.

Daarom is de belangrijkste vaardigheid in het leven: “het effectief omgaan met onzekerheden en tegenslagen”. Het gaat er namelijk niet om wat je meemaakt, maar hoe je ermee omgaat!

Omgaan met onzekerheden 

Het leven zit vol met onzekerheden, die kun je nooit voor 100% afdekken. Als je een fobie hebt, kun je je blind staren op deze onzekerheden. “Hoe groot is de kans dat ik met mijn fobie geconfronteerd word? Als ik inga op die uitnodiging, kan ik dan wel weer snel naar huis? Hoeveel mensen komen er precies op het feestje? “

Het liefst zou je alle vragen die je kunt stellen, en daarmee alle onzekerheden, van te voren af willen dekken. Helaas is dat niet mogelijk, onzekerheden horen bij het leven. Ieder mens moet dus, op wat voor manier dan ook, leren omgaan met onzekerheden. Bij deze vaardigheid is je voorstellingsvermogen enorm belangrijk en tegelijkertijd ook beperkend.

Probeer je maar eens voor te stellen hoe groot oneindig groot is, dat lukt simpelweg niet. Ondanks deze beperking, proberen we wel een voorstelling te maken van die theorie en van andere theorieën die eigenlijk te lastig zijn voor ons voorstellingsvermogen. Zo leren we van de kwantumfysica dat er op elk moment oneindig veel mogelijkheden zijn, totdat wij onze aandacht ergens aan geven. Dit is een mooie theorie, maar we begrijpen hem niet omdat ons voorstellingsvermogen tekort schiet.

Alle fenomenen die eigenlijk te moeilijk zijn, reduceren we tot concrete en behapbare proporties. Hierdoor kunnen we omgaan met onze onzekerheden. Maar iedere invulling is hierdoor dus onvolledig. Er is altijd véél meer mogelijk dan wat wij ons kunnen voorstellen en door je fobie richt je je vaker op de negatieve mogelijkheden, dan op de positieve.

De manier hoe jij deze reductie toepast (dus hoe jij omgaat met de onzekerheid dat alles mogelijk is) bepaalt hoe jij je leven invult. De manier hoe jij waarneemt bepaalt jouw resultaat en persoonlijke kracht.

Omgaan met tegenslagen 

Net als onzekerheden, krijgt ieder mens te maken met tegenslagen. Maar hoe ga je er mee om? Word je boos omdat je fobie opspeelde? Raak je gefrustreerd omdat je iets niet hebt gedaan, simpelweg omdat je het te eng vond? Of vergeef je jezelf dat het niet lukte en probeer je het nog een keer, maar dan op een andere manier?

Ons gedrag in het nu wordt bepaald door herinneringen, situaties en overtuigingen uit het verleden en de doelen die we in de toekomst willen bereiken. Zo kunnen liefdevolle en positieve ervaringen en overtuigingen je erg veel kracht en energie geven. Tegelijkertijd heb je ook veel tegenslagen meegemaakt die je in het nu beperken. Dat komt omdat je denkt dat wat in het verleden waar was, nu nog steeds waar is. Niet dus!

Helaas krijgen deze negatieve ervaringen vaak meer aandacht dan positieve. Alle fobieën, negatieve gedragspatronen, psychosomatische klachten en een gebrek aan energie, ontstaan door het vasthouden van die negatieve ervaringen, overtuigingen en emoties uit het verleden.

Niet alleen is het mogelijk om deze oude patronen los te laten, je kunt ze zelfs transformeren naar versterkende emoties en gedragingen. In de trainingen Persoonlijke Kracht en Persoonlijke Kracht Online leer je hoe je van je angststoornis af kunt komen en weer volop kunt genieten van het leven! In Personal Coaching werken we vooral aan de zwaardere trauma's die je hinderen in plezier en vrijheid.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burn-out, stress, sociale angst, spreekangst, angststoornis, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down