Verlangen saboteert het loslaten van je angst en fobie

Verlangen saboteert het loslaten van je angst en fobie

Verlangen is op zich een fijne emotie, het brengt je vaak in beweging. Maar tegelijkertijd kan dat verlangen naar een leven zonder fobieën je ook belemmeren. Je wilt er wel vanaf komen, maar het lukt niet. Ik wil je dan ook adviseren om je verlangens te herkennen, ervan te genieten en ze vervolgens los te laten. Wil je werkelijk leven in vrijheid en overvloed, zonder je fobieën? Laat dan nu het verlangen los!

Beweging of belemmering 

Je kunt alleen naar iets verlangen als je het niet hebt, denkt te hebben of als het ontbreekt! Aan de hand van een aantal voorbeelden laat ik je zien hoe verlangen je kan helpen of belemmeren.

1. Verlangen kan je in beweging brengen

  • Je hebt honger, maar de koelkast is leeg. Je verlangen naar eten beweegt je ertoe boodschappen te gaan doen 
  • Je wilt mooier of ruimer gaan wonen, maar je verdient niet genoeg geld. Je verlangen naar een betere woning beweegt je ertoe om een betere baan te zoeken of een opslag te regelen. 

Het zijn simpele voorbeelden, maar zo simpel werkt verlangen nu eenmaal als het je in beweging zet. Als je iets verlangt, zorg je ervoor dat je verlangen vervuld wordt. Maar verlangen heeft ook een keerzijde, zoals blijkt uit de volgende voorbeelden.

2. Verlangen kan je belemmeren

Je verlangt naar een rustig avondje uit, waarbij je geen last hebt van je fobie. In plaats van te ontspannen, word je juist erg gespannen en denk je alleen maar aan hoe je niet wilt dat jouw fobie weer een avond verpest. Het gevolg is dat je angst of fobie je alleen maar triggert en je dus géén leuke avond uit hebt.

Je verlangt ernaar om een presentatie op je werk te kunnen geven, zonder te trillen, zweten, blozen of stotteren. Om dit verlangen te bevredigen ga je je extra goed voorbereiden en leer je het materiaal van binnen naar buiten. Tot diep in de nacht werk je door, want je wilt niet voor je collega's afgaan. Het moet goed gaan en juist door die nadruk, word je alleen maar zenuwachtiger en worstel je jezelf moeizaam door de presentatie, of je zegt hem met een smoesje af. 

Door je verlangen te versterken, saboteer je jezelf. 

De kunst is dan ook om te herkennen wanneer je jezelf saboteert. Dat je herkent dat jouw verlangen zich kan uiten in gedrag dat helemaal niet past bij wat je eigenlijk wilt bereiken. Als je merkt dat je jouw doel niet bereikt, kijk dan eens naar het onderliggende verlangen. En laat het los!

Sta niet stil bij het verleden of de toekomst 

Bij een heftige fobie is het mogelijk dat je NU geen klachten hebt, maar dat je je heel veel zorgen maakt over hoe het morgen, volgende week of volgend jaar fout zou kunnen gaan. Of je raakt overstuur door terug te denken aan momenten in het verleden, waar het daadwerkelijk mis ging.
Door zo te denken, bezorg je jezelf overbodige stress, een voedingsbodem waarop je fobie alleen maar beter gedijt!
Het is dan ook van belang om in het hier en nu te blijven. Het enige wat écht is, is het hier en nu. Het enige moment dat je écht iets kunt doen is NU.

Oude verlangens uit je jeugd 

Als je naar iets verlangt, betekent dit dat je (onbewust) ervaart dat je iets mist. Als je verlangt naar vrijheid, ervaar je dus dan je onvrij bent. Daarom zul je proberen om die vrijheid alsnog te krijgen, het verlangen alsnog te vervullen, maar vaak ga je gedrag vertonen dat een tegengesteld resultaat oplevert.

Stel dat je verlangt om in het openbaar te kunnen spreken, zonder dat je het idee hebt dat iedereen naar je staart en je veroordeelt.

Het zou kunnen zijn dat je als kind nooit de juiste bemoediging van je ouders hebt gehad om je stem te laten horen, zonder veroordeeld te worden om je mening. Jouw mening deed er niet toe en je werd geplaagd als je wel iets van je liet horen. Als reactie trok je jezelf terug in je schulp en beschermde je jezelf door je stem nooit te laten horen en nooit het middelpunt van de aandacht op te zoeken. 

Nu, als volwassen mens moet je wel uit je schulp komen. Je wilt het ook, maar het lukt je niet. Dus ga je situaties vermijden waarbij je in het openbaar moet spreken. Je hebt niet in de gaten dat het oude verlangen naar gehoord te worden, je dagelijks parten speelt (dus het bewustzijn dat je weet dat er niet naar je geluisterd wordt). Dat het je tegenhoudt om werkelijk je stem te laten horen, zonder angst te hebben voor de eventuele reacties van anderen.

Persoonlijke Kracht

In de trainingen Persoonlijke Kracht en Persoonlijke Kracht Online leer je het verlangen effectief los te laten. Je komt weer terug in het NU. Bij heftige onderliggende issues of angststoornissen is het beter om Personal Coaching te doen tegelijk met de training.

Over de schrijver
Jos Verheijden is ervaringsdeskundige senior Coach en helpt ondernemers, MKB-directeuren, zelfstandigen en hoog opgeleide professionals bij het voorkomen en herstellen van burn-out, stress, sociale angst, spreekangst, angststoornis, uitstelgedrag, werkdruk, onzekerheid, overspannenheid, communicatie en leiderschap. Jos wil bijdragen aan het onafhankelijk en vrij maken van ondernemende mensen waardoor ze hun leven weer terug krijgen. Dat doet hij via zijn coaching, training, vlogs, blogs, interviews en documentaires.
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down